Mitt arbete på SKvB,

Vid halv åtta tiden på morgonen brukar jag vara på arbetet. Tänder lampan ovanför burken och startar datorn och skrivaren. Därefter går jag till mitt skåp och hänger av mig jackan på en galje och se mig i spegeln på insidan av dörren. Efter promenaden tillbaka på min arbetsplats börjar jag med att se om jag fått någon E-post, ofta har det kommit många mail under natten från en amerikansk XML-lista. Min fru skriver ibland också och det är uppmuntrande.

Därefter loggar jag in i Librisklienten där jag indexerar artiklarna. Det vill säga matar in till exempel titel, författare, klassifisering av artikeln år, sidor och allt som behövs för att hitta artikeln sedan.

När jag katalogiserar har jag fyra Webbfönster uppe och lätt åtkomliga. Fönster som ofta behövs Webblibris, Svenska ämnesord, Underavdelningar till Svenska ämnesord och Google om jag behöver få reda på mer om någon konstnär.

Utöver databaserna i datorn behöver jag Libris Marc21 och formathandbok för att då och då kunna få hjälp med att se vilken information som skall finnas i ett fält. Jag måste känna till vad som skall stå i de olika fälten. Därför är det nödvändigt med en kombination av olika uppslagsverk. Nödvändigt är att ha SAB-handboken till hands, SAB är Klassifikationssystem för svenska bibliotek. Bra är också att ha utskrifter med exempel på olika vanligt förekommande katalogiseringsmöjligheter. Ibland behövs också katalogiseringsreglerna, den är tjock som bibeln och i den står alla regler för katalogisering.

Själva indexeringen är det som är riktigt spännande. Noggrannhet är nog det viktigaste när du katalogiserar. Efter att ha indexerat ett par år med Svensk konstvetenskaplig Bibliografi, så lär du dig en del fallgropar och finjusteringar utantill. Precis som i schack så planerar du hur nästa drag skall bli. Redan innan du kontrollerar i och svenska ämnesord och SAB har du en modell i huvudet om hur artikeln slutligen skall se ut.

Libris Marc21 är uppbyggt av sifferkoder, och olika siffror. 245 till exempel är titel. När det gäller artikelkatelogisering brukar jag börja med postettiketten och 723 fältet, de är rutinarbete men viktiga för att ha rätt årtal och filering till tidskriften du indexerar. Därefter brukar jag gå igenom det riktigt roliga 084 och 650. 084 är Klassningen Iit-cz Stockholm: Moderna Museet, 1993 tillexempel är konstutställningar på Moderna Museet i Stockholm 1993. Om det är en utställning med en konstnär där jag känner till objektet nöjer jag mig kanske med Ibz Dahl, Peter, och möjligtvis Ie-k.55 om det är målningar efter 1945. Om jag vill precisera mer så använder jag mig av ämnesorden och ibland underavdelningarna. För att få en så bra post som möjligt är det viktigt att alltid ta hjälp av ämnesordsriktlinjerna som finns på internret. På en dag hinner jag mellan 20-25 artiklar.

Så ser min dag ut på SKvB, åtminstone några månader framöver.

Kristina


Tillbaka till startsidan